Web Analytics Made Easy - Statcounter

علامه دهخدا از جمله افرادی است که نقش بسیار مهم و اساسی در راستای ماندگاری زبان و ادبیات فارسی دارد. به جرأت می‌توان گفت وی خورشیدی است که در ادبیات دوره مشروطه طلوع کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار آفتاب؛ جاودانگی و رشد زبان و ادبیات فارسی مدیون و مرهون زنان و مردانی از این سرزمین است که هر کدام به نحوی تمام تلاش خود را به کار گرفته‌اند تا این نهال به درختی تنومند تبدیل شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تلاش هایی که زبان فارسی ایران را از نفوذ فرهنگ و زبان بیگانه مصون نگه داشته است.

برخی از این افراد تمام عمر خود را در راستای اعتلای زبان و فرهنگ این سرزمین وقف کرده و نامشان همیشه بر تاریخ ادبیات این کشور می‌درخشد.

یکی از این افراد علامه علی اکبر دهخدا است که به دلیل تلاشی که برای زبان و ادبیات فارسی داشته است، در زمره اسطوره‌های فرهنگ و زبان این کشور قرار گرفته است.

علامه علی اکبر دهخدا در سال ۱۲۵۷ در تهران متولد شد. او ادیب، لغت شناس، سیاستمدار، نویسنده، روزنامه‌نگار، پژوهشگر، طنزنویس و شاعر بنام ایرانی است.

پدرش «خان بابا خان» یکی از ملاکان متوسط قزوین بود، پیش از ولادت علی اکبر، خانواده دهخدا از قزوین به تهران آمده و در این شهر سکونت کردند. علی اکبر دهخدا تحصیلات قدیمی را نزد «غلامحسین بروجردی» آموخت و بعدها به مدرسه علوم سیاسی رفت.

پس از پایان تحصیلات نیز به خدمت وزارت خارجه درآمد. هر چند وی استاد دانشگاه و رئیس دانشکده حقوق و علوم سیاسی نیز بوده است.

 

انتشار روزنامه صور اسرافیل با آغاز مشروطیت/طلوع خورشیدی چون دهخدا در ادبیات عصر مشروطه

همزمان با آغاز مشروطیت، دهخدا با همکاری جهانگیرخان و قاسم‌خان روزنامه «صور اسرافیل» را منتشر کرد که یکی از جراید مهم و به‌نام صدر مشروطیت بود. البته جذاب‌ترین قسمت آن یک ستون طنز با عنوان «چرند و پرند» به قلم شخص دهخدا و با امضای «دخو» بود.

علامه دهخدا چون خورشیدی بود که در ادبیات پارسی عصر مشروطه طلوع کرد. وی از جمله افرادی است که با  شجاعت و جسارت تمام و با زبان طنز تمام مفاسد اجتماعی و سیاسی آن روزگار را برملا کرد. مردم نیز به دلیل سادگی در نوشتار با او همراه می شدند و اینگونه بسیاری از مقالات دهخدا راهگشای مردم برای مبارزه با ظلم و جور شد.

دهخدا بنیانگذار طنز در دوره معاصر

در واقع دهخدا را می‌توان یکی از بنیانگذارن طنز در دوره معاصر دانست، آن هم طنزی که با نیش و کنایه ظلم ظالمان بر مردم ایران را هویدا می‎کرد.

دهخدا جزو آزادیخواهان در زمان مشروطیت به حساب می‌آمد. بعد از به توپ بستن مجلس از سوی «محمد علی میرزا»، دهخدا نیز جزو آزادیخواهان دستگیر شده بود که به پاریس تبعید شد.

پس از مدتی علی اکبر دهخدا با کمک مشروطه طلبان به ایران بازگشت و به عنوان نماینده به مجلس شورای ملی راه یافت. البته وی پس از جنگ جهانی اول از سیاست کناره‌گیری کرده و تا پایان عمر خود به فعالیت‌های علمی، فرهنگی و پژوهش مشغول شد.

دهخدا معتقد بود «ابتدا باید مملکت به سلاح علم و دانش مجهز گردد تا در برابر کشورهای غربی حرفی برای گفتن داشته باشد».

این نویسنده و طنزپرداز بزرگ ادبی سرانجام در ۷ اسفند ۱۳۳۴ هجری شمسی به رحمت ایزدی پیوست و پیکر آن مرحوم در «ابن‌بابویه» در مقبره خانوادگی‌شان به خاک سپرده شد.

تدوین لغت‌نامه بزرگترین اقدام علامه

بزرگترین اقدام علامه دهخدا، تدوین لغت‌نامه بود. وی چهل سال از عمر خود را صرف استخراج لغات و ریشه تمام کلمات کرد و در این مدت چند میلیون فیش برداری داشت و لغت‌نامه را در بیش از ۵۰ جلد تدوین کرد.

از دیگر آثار علامه دهخدا می‌توان به لغت‌نامه، امثال حکم، چرند و پرند(مجموعه مقالات)، فرهنگ فرانسه به زبان فارسی، دیوان اشعار، تصحیحاتی بر دیوان شاعرانی چون حافظ، منوچهری، مسعود سعد سلمان و غیره و همچنین ترجمه‌هایی نظیر ترجمه کتاب عظمت و انحطاط رومیان اشاره کرد.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۴۱۰۰۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

این دانشگاه مشهور ایرانی برای پذیرش دانشجویان اخراجی آمریکا اعلام آمادگی کرد!

مدتی است دانشجویان دانشگاه‌های آمریکایی و اروپایی در حمایت از مردم مظلوم فلسطین به پا خواسته اند و اعتراضات گسترده شان به گوش جهانیان رسیده است.

در این رابطه عبداله معتمدی رئیس دانشگاه علامه طباطبائی گفت: این اتفاق بی سابقه و میمونی است که بیداری واقعی در فضای دانشگاهی را نشان می‌دهد.

وی افزود: با توجه به اتفاقاتی که افتاده دانشگاه علامه طباطبائی هم آمادگی دارد سوابق تحصیلی استادان و دانشجویان علوم انسانی دانشگاهیان آمریکایی که اخراج شده را برای پذیرش بررسی کند.

رئیس دانشگاه علامه طباطبائی اضافه کرد: ما حتی آمادگی داریم از این افراد برای حضور در مجامع علمی دانشگاه دعوت کنیم تا از ارزیابی و تجربیات شان از اتفاقاتی که در کشور‌های اروپایی و آمریکایی رخ می‌دهد استفاده کنیم.

معتمدی در ادامه گفت: اگر رشته تحصیلی این افراد با رشته تحصیلی دایر در دانشگاه علامه طباطبائی مطابق باشد آمادگی داریم به این دانشجویان بورس تحصیلی ارائه کنیم و حتی آمادگی آموزش زبان فارسی از طریق وبینار و فضای مجازی در دوره‌های معینی به آنها داریم تا با زیان فارسی آشنا شوند.

منبع: فارس

tags # دانشگاه علامه طباطبایی ، دانشجو سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • ببینید | ادبیات فارسی بر قله جهان
  • ادبیات فارسی بر قله جهان + فیلم
  • آیا حذف زبان فارسی در افغانستان ممکن است؟
  • این دانشگاه مشهور ایرانی برای پذیرش دانشجویان اخراجی آمریکا اعلام آمادگی کرد!
  • اعلام آمادگی دانشگاه مطرح ایرانی برای آموزش زبان فارسی به دانشجویان اخراجی آمریکا
  • آموزش زبان فارسی در ارمنستان موجب تقویت تعاملات دو کشور می‌شود
  • توسعه ظرفیتهای آموزش زبان فارسی در جمهوری خودمختارنخجوان
  • ادعای اسرائیل درباره ترور نیروی وابسته به سپاه؛ رامین یکتاپرست کیست؟
  • گفت‌وگوی بی‌بی‌سی فارسی با یکی از نویسنده‌های گزارش درباره قتل نیکاشاکرمی و تجاوز به او | بخش فارسی BBC آمد ابرو را درست کند، چشمش را هم کور کرد...
  • گزارش BBC در باره نیکا شاه کرمی تناقض های متعدد دارد